Kissan laihdutus

  • 12 Dec, 2021

Yksi kissojen suurimmista terveysongelmista on kissan ylipaino. Moni kissan omistaja ei tule edes ajatelleeksi, millaisia riskejä ylipaino tuo karvaiselle kaverille mukanaan, ja miten ylipainosta oikein pääsee eroon. Kissan laihdutus on ratkaisu moniin ongelmiin, ja kun kissa on terveen kokoinen, se myös voi huomattavasti paremmin. Siksi suosittelemme tarttumaan tuumasta toimeen ja katsomaan, miten kissan ylipainosta pääsee eroon.

Ylipainoinen kissa

Milloin kissan laihdutus on ajankohtainen?

Mistä sitten tietää, milloin kissa on ylipainoinen? Ylipainon tunnistaa siitä, että kissan kylkiluut eivät tunnu tunnusteltaessa, vaan niitä peittää rasvakerros. Jos kissa on vakavasti ylipainoinen, sen kylkiluut eivät tunnu edes painelemalla, eikä sen lantionlinja erotu lainkaan. Jos kylkiluut tuntuvat tunnustelemalla pienen rasvakerroksen läpi, kissa on normaalikokoinen, eikä kissan painonpudotus ole aiheellinen.

Monesti ylipainoisen kissan tunnistaa jo katselemalla kissaa ja sen olemusta. Normaalipainoisen kissan lantionlinja, eli niin sanottu vyötärölinja näkyy selvästi. Sillä ei myöskään roiku vatsan alla mitään ylimääräistä, toisin kuin ylipainoisella kissalla. Aina ylipainoisen kissan vatsa ei kuitenkaan ole niin selkeästi havaittavissa. Jos et ole varma, onko kissasi normaalipainoinen, voit kysyä sitä eläinlääkäriltä.

Kuinka kissan painonpudotus onnistuu?

Kissan laihdutus onnistuu samalla periaatteella kuin ihmistenkin. Kissan päivittäisten ruoka-annosten tulee vastata sen energiankulutusta, ja jos kalorit jäävät hieman vajaammiksi, kissa laihtuu. Kissan ruoka-annoksia ei kuitenkaan missään vaiheessa tule tiputtaa minimiin, vaan mieluummin antaa kissalle ruokaa sen nykyisen painon mukaisesti laskettuna ja lisää kissan energiankulutusta esimerkiksi päivittäisillä aktiviteeteilla, jolloin kissa käyttää enemmän energiaa ja laihtuu.

Jotta kissan laihdutus toteutuisi suunnitellusti, kannattaa seurata kissan painonpudotusta. Olisi hyvä omistaa mittanauha ja mitata kissan vyötärönympärys heti laihdutusprojektin alussa ja sen jälkeen. Näin tiedät, onko tuloksia saavutettu. Kissa kannattaa myös punnita säännöllisesti, jotta tietää, missä mennään painonpudotuksessa.

Miksi kissa lihoo?

Syyt kissan lihomiselle ovat usein melko selvät. Kissa lihoo silloin, jos se syö enemmän kuin kuluttaa - samoin kuin ihmisetkin. Kissan liialle syömiselle saattaa tosin olla myös muita tekijöitä, kuten yksinäisyys ja tylsistyminen. Jos kissan omistaja ei anna kissalle tarpeeksi huomiota, vaan omistajan kaikki energia menee töihin, kotitöihin, harrastuksiin ja uusien asioiden selvittämiseen, kuten siihen, millainen ethereum-kurssi on tänään, kissa pitkästyy ja saattaa alkaa syömään tylsistyessään.

Vaikka kisat ovat melko suloisia ja maailmalta löytyy useampikin kuuluisa lihava kissa ei kissan kannata antaa lihoa noin vain. Kissa voi huomattavasti paremmin, jos se on normaalipainoinen. Mikäli ajattelet, että kissa syö yksinäisyyteensä, kannattaa kissanruoat nostaa pois näkyviltä silloin, kun se on yksin kotona.

Kissan laihdutus ruokavalion avulla

Monesti kissan laihdutus onnistuu parhaiten ruokavalion avulla. Markkinoilta löytyy monenlaista kissan laihdutusruokaa jotka auttavat kissaa saamaan ravinnosta kaiken tarvitsemansa, mutta vähemmän kaloreita. Usein ylipainoiset kissat eivät vieroksu syömistä tai mitään ruokalajeja, joten kissanruokiin on laitettu reippaasti kuituja mukaan, jotta kissan suolen toiminta edistyisi ja suolisto saisi töitä.

Jos kissan ruokavalioon lisätään yhtäkkiä enemmän kuituja, saattaa kissalle tulla ensimmäisinä päivinä ilmavaivoja sekä mahdollisesti myös muita vatsanväänteitä. Sitä ei tarvitse säikähtää, sillä kissan vatsa tottuu, kunhan se saa kuituja säännöllisesti.

Kissan ruokarytmi on hyvä pitää säännöllisenä ja kissan laihdutus on koko perheen yhteinen projekti. Näin kukaan perheenjäsenistä ei tule antaneeksi kissalle ylimääräisiä kaloreita, vaan koko perhe yhdessä voi laskea kissalle antamansa herkkupalat, kuiva- ja märkämuonat, jotta energiansaanti pysyisi kohtuullisena. Kissaa kannattaa myös leikittää ja antaa sille säännöllisiä aktiviteetteja, jotta se saisi tarpeeksi liikuntaa. Kun tavoitepaino on sitten saavutettu, on tärkeää ylläpitää sitä säännöllisesti.