Koiran painonpudotus käytännössä

  • 14 Feb, 2022

Koiran painonpudotuksessa käytetään liikuntaa hyödyksi.

Ylipaino on kasvava ongelma koirien keskuudessa ja arviolta joka kolmas koira on ylipainoinen. Syitä koiran lihomiselle on monia, mutta yleisimmät syyt koiran ylipainolle ovat liian vähäinen liikunta ja ylensyönti. Koirien ylipaino tuo mukanaan monia terveysriskejä, kuten diabeteksen, sydänsairaudet ja nivelongelmat. Koiran painonpudotus voi aluksi tuntua haastavalta, mutta jo pienillä muutoksilla on suuri vaikutus. Laihdutus on parasta aloittaa pikkuhiljaa lisäämällä koiran liikuntaa ja tekemällä muutoksia ruokavalioon.

Koiran painonpudotus ruuan ja liikunnan avulla

Varmista, että koirallasi on runsaasti tilaa juosta ja leikkiä. Suuri takapiha tai puisto on ihanteellinen. Jos sinulla ei ole pihaa, vie koirasi kävelylle tai leiki sen kanssa puistossa. Vaikeasti ylipainoinen koira on parasta käydä tarkistuttamassa ensin eläinlääkärissä ja keskustella sopivasta liikuntaohjelmasta. Uiminen on yksi hyvä vaihtoehto, koska se ei rasita koiran niveliä.

Yhden suuren aterian sijaan syötä koirallesi useita pieniä aterioita päivän mittaan. Valitse ruuaksi vähärasvaisia ruokia ja proteiininlähteitä. Älä kuitenkaan rajoita tärkeiden ravintoaineiden saantia. Koiranruoka jossa on runsaasti vitamiineja, kivennäisaineita ja rasvahappoja varmistaa sen, että lemmikkisi saa tarvittavat ravintoaineet, vaikka ruuan kokonaismäärää vähennetäänkin. Markkinoilla on paljon tähän tarkoitukseen sopivia koiranruokia.

Koiran laihdutus vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä

Lopuksi on tärkeää ymmärtää, kuinka paljon aikaa koiran laihduttamiseen kuluu. On myös tärkeää asettaa realistiset tavoitteet sekä koiralle että omistajalle. Koiran painosta sekä ruokavaliosta ja liikuntarutiinista riippuen laihduttaminen voi kestää kahdesta neljään kuukauteen. Huomattavasti ylipainoiset koirat saattavat tarvita enemmän aikaa laihtuakseen eikä niiden laihdutus- ja liikuntarutiinien aloittamista pitäisi kiirehtiä. Omistajien on oltava kärsivällisiä ja noudatettava terveellisiä rutiineja, jotta tuloksia saadaan aikaan.