Millainen on kissan terveellinen ruokavalio

  • 17 Sep, 2022

Millainen on kissan terveellinen ruokavalio.

Laadukas ruokavalio on tärkeä osa jokaisen kissan terveyttä. Se pitää lemmikin tyytyväisenä, hyvinvoivana ja elinvoimaisena. Oikeanlainen ja ravinteikas ruokavalio edesauttaa kissan hampaiden hyvinvointia, pitää turkin kiiltävänä sekä ehkäisee eläimen kuivumista. Kissan terveellinen ruokavalio koostuu pääosin laadukkaasta eläinproteiinista, minkä lisäksi ravinnossa on oltava tarpeeksi rasvaa, kivennäisaineita, vitamiineja sekä välttämättömiä rasvahappoja. Hiilihydraatteja se ei juurikaan tarvitse, mutta pieni määrä kuituja on usein hyväksi kissan vatsan toiminnalle.

Kissan terveellinen ruokavalio on laadukas

Sopivaan kissan ruokavalioon vaikuttaa moni seikka kuten eläimen ikä, aktiivisuus sekä elämäntilanne. Ihanteellisinta on kuitenkin syödä laadukasta ruokaa pieninä annoksia useita kertoja päivässä, minkä lisäksi kissa tarvitsee raikasta vettä tarjolle jatkuvasti. Muistathan, että mikäli teet muutoksia kissan ruokavalioon, se on tehtävä vähitellen, jotta lemmikin elimistö ehtii tottua muutokseen.

Kissasi ansaitsee kuitenkin aina vain parasta ja laadukasta ruokaa. Valitse lemmikillesi maukkaita kastikkeita sisältäviä annoksia ja hemmottele kissaasi kermaisilla tuotteilla. Muun muassa Sheba kissanruoka tarjoilee herkullisia lihapaloja myös silkinpehmeässä liemessä. Kissan ruuan ei siis missään nimessä tarvitse olla tylsää. Moniin kissanruokiin on lisätty sokeria, mutta sitä ei eläimet tarvitse, koska sitä ei ole niiden luontaisessa ruokavaliossa.

Hyvä ruokavalio ylläpitää myös suun terveyttä

Yksi yleisimmistä vaivoista kissoilla on hammaskiven muodostuminen, johon ruokavalio olennaisesti vaikuttaa. Hammaskivi muodostuu silloin, kun hampaiden pinnalla oleva plakki syljen vaikutuksesta kovettuu. Tämä voi johtaa ientulehdukseen ja pahimmillaan jopa hampaan irtoamiseen. Onkin hyvä valita kissalle myös ruokaa, jossa on pureskeltavaa. Esimerkiksi kuivaruuat ovat usein hyviä antamaan tarpeeksi puruvastusta ylläpitäen näin lemmikkisi suun terveyttä.