Mitä lihaa kissalle voi antaa?

  • 08 Dec, 2021

Kissalle sopii myös raakaruokinta.

Kissan luontainen ravintoympyrä sisältää raakaa lihaa, pieniä määriä luita sekä sisäelimiä. Monille kissoille saalistaminen ei kuitenkaan oli mahdollista, joten mitä lihaa kissalle voi tarjota? Raakaravinto on hyvä vaihtoehto ja se on hyvin luontaista evästä, mitä kissalle ylipäätään voi tarjota. Jos mietitään kissaa saaliseläimenä, se syö pienjyrsijöitä, joista se esimerkiksi saa hyvin nestettä. Pienjyrsijöiden sisältämä veden määrä on noin 70 prosenttia. Myös raakaravinnon lihassa ja sisäelimissä on vettä suunnilleen 60-70 prosenttia.

Mitä lihaa kissalle eli miten rakentaa raakaruokavalio?

Raakaruokavalio on suhteellisen helppo koostaa. Siinä pääasiallinen lähde on luuton liha, joka on lisäksi niukkarasvaista. Tähän sopivia vaihtoehtoja ovat kalkkuna, nauta ja broileri. Sydän on myös lihas ja siitä myös kissat tykkäävät. Sen voi leikata melko ronskeiksi paloiksi, jolloin kissa saa myös tietynlaista vastusta hampaille. Kissat todellakin pitävät näistä annoksistaan. Myös kananmuna toimii kissalla hyvin ja varsinkin keltuainen sisältää paljon hyviä ravintoaineita.

Mikäli kissa kuitenkin metsästää hyvää vyötäröä, kananmuna ei tässä operaatiossa juurikaan auta. Sen sijaan merikalat sopivat hyvin jopa raakana tarjottavaksi ateriaksi. Tosin pelkkä kala voi vaikuttaa tiamiinin ja E-vitamiinin puutoksiin. Sen sijaan maksa on melkoinen superfood, joten sitä ei tarvitse tarjoilla kuin kerran viikossa. Broilerimaksa sisältää reilusti rasvaliukoista A-vitamiinia. Dreamies -herkut ovat kissalle mukavaa vaihtelua ja herkutteluhetkiä.

50/50 ruokintamalli

Jotkut kissat ovat melkoisen nirsoja eivätkä välttämättä heti totu uuteen ruokavalioonsa. Siksi hyvä yritys totuttaa karvakaveria uuteen raakaruokaan, on tarjota sitä tyyliin 50/50. Tämä tarkoittaa, että puolet ruokavalioista on märkä- ja kuivaravintoa sekä puolet raakaravintoa. Täysravinnosta kissa saa suojaravinteita, mutta raakaruoka on muuten todella ravitsevaa. Maittavat raksut tuovat vaihtelua ja niillä voi muun muassa aktivoida kissaa erilaisiin saalistusleikkeihin, joista palkinto tulee siis raksuna.